sobota 4. června 2016

Vánoce pro paterčata 2013 - zpráva nejen pro švadlenky

V létě už to budou tři roky, co jsem začala organizovat akci "Vánoce pro paterčata". 

(vyhlášení akce zde, fotogalerie zde)

S několika děvčaty, které se mi přihlásily, jsme tehdy ušily pro paterčata a jejich staršího brášku patchworkové deky, polštářky i hračky, které jsem rodině předala před Vánoci 2013.

Před pár dny se mi ozvala paní Petra Dobiášová, která rodině již několik let pomáhá. S jejím souhlasem sem kopíruju její mail, protože její poděkování rozhodně nepatří jen mně, i tiskovou zprávu, kterou mi poslala v příloze.



Dobrý den paní Zemanová,

dnes jsem koukala na nějaké fotky paterčat a narazila přitom i na Vaši webovou stránku s dárky pro paterčata k Vánocům 2013. 

Pracuji u paterčat již třetí rok a vaše polštářky patří k těm nejoblíbenějším. Zvláště zelená medvědí hlava, sluníčko a puntíkatá kočka často končí pod hlavami, když děti polehávají po gauči :-)

Děkuji, že pomáháte. Přeji příjemně prožitý víkend

Petra Dobiášová


TISKOVÁ ZPRÁVA:

Tiskové prohlášení ke třetím narozeninám prvních v ČR narozených paterčat

Paterčata Michael, Alex, Deniel, Martin a Tereza oslaví 2. června své třetí narozeniny.

Uplynulý rok byl rokem velkých pokroků. Naprostá většina vycházek se již obejde bez kočárku. Děti vyráží do ulic, lesa, na dětské hřiště a do Mirakula po svých. To lze ale pouze za předpokladu, že jsou přítomny alespoň 3 dospělé osoby, i to je někdy málo. Největším problémem se ukázala absence oplocení u naprosté většiny místních dětských hřišť. Postupně se rozvíjí řeč dětí. Nejlépe je rozumět Denymu. Děti si mezi sebou už po narození vytvořily vlastní jazyk, kterým se mezi sebou domlouvají, což pro dospělé bývá problém. Hudební vlohy pozorujeme u všech dětí. Nejčastěji si během dne písničky pobrukuje Terezka.  Dětské jídelní židličky vystřídal malý stolek s židlemi, kde děti nejen jí a pijí z hrníčků, ale i malují do omalovánek a modelují, sestavují vkládačky aj. Oblíbenou stavebnicí je Lego. Všechny děti se rády mazlí. Velkou pomocí je, že se děti už umí samy svléknout a částečně i obléknout, umýt si samy ruce, chůzi do schodů zvládnou zcela bez pomoci a některé jsou již celý den bez plenek. Postupně objevujeme nové věci. Tento měsíc jsme poprvé vyzkoušeli na místním dopravním hřišti odrážedla. Novinkou od dubna 2016 je i to, že dobrovolnice z Rodinného centra s paní ředitelkou Lídou Šimkovou v pondělí na dvě hodiny převezmou dvě či tři děti a pomáhají rozvíjet jejich schopnosti.

Bohužel se ani tento rok neobešel bez lékařů. Maminka paterčat podstoupila začátkem prosince další náročnou operaci břišní dutiny. Zdravotní problémy tak opět na půl roku výrazně omezily možnost plně se starat o děti, vycházky by tak bez cizí pomoci nebylo vůbec možné absolvovat.

Péči o děti v tuto chvíli zajišťují oba rodiče. Tréninková pracovnice Petra Dobiášová již od tří měsíců dětí vypomáhá na 20 hodin týdně. Na vycházky nás dle potřeby doprovázejí pracovnice rodinného centra a dobrovolníci. Zatím stále na prázdniny hledáme dobrovolníky, kteří by vypomohli na vycházkách v době dovolených.

Velkou oporou je Rodinné centrum Milovice, které s rodinou úzce spolupracuje a pro první česká paterčata pořádá materiální i finanční sbírku a zajišťuje pracovnice. Bližší informace o aktuálních potřebách rodiny najdou dárci na webové stránce www.rcmilovice.cz/sbirka-pro-patercata

Veřejná sbírka ve prospěch paterčat organizována Rodinným centrem Milovice  - Fio banka, a.s., číslo účtu 2900747774/2010.

Těšíme se na společnou oslavu čtvrtých narozenin zase za rok,
Alexandra Kiňová, Antonín Kroščen, paterčata Alex, Deniel, Martin, Michael a Tereza a jejich bratr  Antonio





2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu na mém blogu i za vaše komentáře, jsou pro mě důležité. Vave