sobota 24. srpna 2013

Vánoce pro paterčata

Milé švadlenky, 

určitě jste před časem zaznamenaly narození prvních paterčátek u nás. Je obdivuhodné, že se všechny děti narodily poměrně velké a že jsou v pořádku. Publicita kolem nich byla a je zvláštní; to proto, že jejich maminka je poloviční Romka a otec je Rom. Po počáteční otevřenosti jejich maminky, paní Alexandry Kiňové, najednou téměř všechny zprávy o paterčatech zmizely. Paní Kiňová vyhlásila embargo na informace.  Ale není divu, protože se našlo dost lidí, kteří jednak psali nenávistné a nepřejícné komentáře pod články na internetu, jednak psali přímo rodičům dětí.

Tento čtvrtek vyšel v magazínu MF Dnes velice zajímavý rozhovor s paní Alexandrou Kiňovou a vzápětí se v sobotu konaly v mnoha městech protestní akce proti Romům. Tyto dvě události mě přiměly uskutečnit to, o čem už dlouho uvažuji, totiž vyhlásit šicí akci „Vánoce pro paterčata“. Myslím si totiž, že není možné házet všechny Romy do jednoho pytle. A pokud chceme, aby se Romové přizpůsobili, tedy aby respektovali zákony a pravidla platná v našem státě a chovali se slušně, je potřeba naopak nějakým způsobem ocenit to, když tak žijí.

Pokud vím, oba rodiče patří mezi pracující Romy, otec dětí je dokonce dlouhodobě zaměstnaný, což v dnešní době svědčí i o tom, že zřejmě patří mezi spolehlivé pracovníky. Podle mého si tato rodina nezaslouží útoky, jakých se jim dostává. A už vůbec je nesmysl, že si tolik dětí pořídili pro peníze, protože u vícečetných porodů je příspěvek na každé další dítě opravdu směšný.

Když se narodila předcházející čtyřčata, vždy se vyskytlo mnoho dárců, které rodinu s tolika dětmi sponzorovali. I teď se naštěstí našli jednotlivci i firmy, které paterčatům poslali věci i peníze, ale nemohu se zbavit dojmu, že kdyby šlo o „bílou“ rodinu, že by těch příspěvků bylo mnohem víc. Proto si myslím, že každá další pomoc bude vítaná nejen materiálně, ale bude vnímána i jako výraz povzbuzení a podpory.

Ráda bych proto zorganizovala šicí akci, ze které by měly vzniknout tyto vánoční dárky:

1. pět patchworkových dek se jménem dítěte o velikosti cca 90 x 110 cm,
2. šest polštářků o velikosti 35 x 35 cm (maximálně 40 x 40 cm) – jeden z polštářků bude dárek pro staršího bratříčka dětí,
3. šest látkových hraček, bezpečných pro malé děti.

Dárky by měly být ušité do 30. listopadu 2013.

Všechny předměty musí být ušité z předeprané bavlny. Hlazený vatelín s atestem pro děti do 3 let pošlu vždy švadlence, která bude šít deku. Náplně do polštářků (z IKEA) také dodám. Předání dek a dalších dárků bude zorganizováno přes paní Scarlett Wilkovou z MF Dnes.

Deky je možné šít jednotlivě nebo ve skupinkách spřízněných švadlenek a je možné použít jakoukoli patchworkovou techniku nebo obrázkové bloky s aplikacemi. Na rozdíl od projektu Deky z lásky vás ale prosím, abyste nepoužívaly vzory a předlohy, na které nejsou volná autorská práva, zejména pak ne postavičky z českých večerníčků. Nejedná se o oficiální charitativní akci, kdy se tyto předlohy mohou používat, tak bych byla nerada, kdyby maminka dětí nebo některá ze švadlenek nakonec měla nějaké problémy kvůli nelegálně použitým obrázkům.

Pevně věřím, že se podaří tyto dárky ušít, že se najde dost ochotných švadlenek, které tímto způsobem vyjádří svou podporu mladé ženě, která se „neprovinila“ ničím jiným, než že je napůl Romka a že se jí narodilo pět dětí najednou. Prosím všechny zájemkyně, aby mi napsaly na adresu arolf.07@gmail.com a do předmětu napsaly slovo „Vánoce“.

Děkuji Vám, Vave

4 komentáře:

  1. Držím ti palce!!! Je smutné, že se znovu musíme potýkat s takovou mezilidskou segregací.Jak je vidět, tolerance a vzájemný respekt jsou nedostatkové "zboží":-(
    Škoda, že mi nezbývá čas, ráda bych přidala ruku k dílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, vždyť už jsi ruku k dílu přiložila - podpora od Tebe má velkou váhu. Děkuju Ti.

      Mám radost, že už se přihlásila i první švadlenka.

      Vymazat
  2. Dobrý den,ráda bych ušila 2 polštáře,ale nemůžu na vás najít mailík,můžete se mi prosím ozvat na dendy0005@seznam.cz.Děkuji a hezký den Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to jsem si neuvědomila, že tu na mě není kontakt. Napravím to, jestli vykoumám jak na to. :o) A už Vám píšu.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu na mém blogu i za vaše komentáře, jsou pro mě důležité. Vave