pátek 5. dubna 2019

Quilt Lennonova zeď

soutěžní quilt Lennonova zeď
Zadání pro kreativní soutěž ve 13. ročníku Prague Patchwork Meeting znělo Písmo v quiltu. Postupně jsem rozpracovala několik nápadů, ale stále jsem neměla pocit, že je to ono. Až mě jednoho dne napadla Lennonova zeď. Ta je přece celá popsaná a pomalovaná.

Vygúglila jsem si pár snímků Lennonovy zdi a zajela jsem se na ni podívat, nafotit si ji. Udělala jsem si náčrtek a pak i rozkres ve skutečné velikosti. Použila jsem několik tradičních motivů a nápisů, které se na zdi objevují opakovaně, dalšími nápisy přispěli přátelé z facebooku, kterým za to děkuju. Taé jsem přenesla na quilt obrázek srdce s křídly, který mi nakreslila vnučka. Další obrázky a nápisy jsem doplnila sama.

Původně jsem zamýšlela některé z nápisů naaplikovat, další vyquiltovat, některé namalovat a jiné vyšít ručně. Ale když jsem začala malovat podklad akrylovými barvami, vznikl mi z toho ucelený obraz, který jsem už nechtěla narušovat dalšími technikami, takže jsem všechny nápisy udělala akrylovými barvami nebo fixy na textil.

Některé použité barvy byly metalické, použila jsem i strukturovací hmotu. Tato místa se mi quiltovala obtížněji, ale ta práce stála za to, protože tím vznikly na quiltu pěkné efekty.

Malovala a kreslila jsem na materiál evolon, který jsem použila při práci vůbec poprvé. Příprava podkladu, nanášení barev a malování bylo pro mě vzrušující a ráda bych se němu ještě někdy vrátila.

Když jsem letos v únoru stála před Lennonovou zdí na Kampě, zdála se mi smutná, bezhlavě a hloupě počmáraná, bez invence. Snažila jsem se ztvárnit zeď jinou, plnou imaginace, naivity, vzpomínek, víry, naděje a především plnou barev a lásky. Zachytit ten okamžik, kdy taková je.

Zítra už může být úplně jiná. Záleží jen na tom, co na ni kdo namaluje. Co tam namalujju já, co namaluješ ty. Ta zeď je totiž jako náš život. Vždycky je šance všechno zabílit a začít znovu.

Detaily quiltu:











5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuju, Evi, a nápodobně. Dostanu se na PPM až v neděli, už aby to bylo!

      Vymazat
  2. Alenko, letos do Prahy na PPM nejedu. Tak jsem ráda, že vidím "zeď " tady. Doufám , že sem dáš i "zboží ze zámoří ". Dík. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dám, Maruško, jen ho musím napřed vyfotit. Nějak jsem na to zapomněla a odevzdala jsem ho, aniž bych měla dokumentaci. Udělám fotky zítra.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu na mém blogu i za vaše komentáře, jsou pro mě důležité. Vave