úterý 8. dubna 2014

Strom života na Dymníku


Tento quilt začal vznikat vlastně jako mystery loni v lednu v rámci Loudavého Peška 2013.

Šila jsem tohoto Peška vlastně jako zkušebního, nejméně o jedno kolo dopředu, abych se ujistila, zda velikost reálně ušitého kola odpovídá mému zadání.

Objevila jsem v té době kouzlo keltských uzlů a tak jsem si namalovala "srdce Peška" . Už v té chvíli bylo jasné, že tento Pešek bude pro mě duchovní záležitostí.


Kdo by měl zájem prohlédnout si, jak se Pešek měnil po jednotlivých kolech, může si prohlédnout obrázky v blogu Loudavý Pešek 2013 - zde.

První čtyři pokračování jsem ušila rychle za sebou a měla jsem v šití slušný náskok, ten se ale začal rychle ztrácet, protože po čtvrtém kole jsem nedokázala vymyslet žádné pokračování.

Pak jsem se ale loni v červnu po dlouhých desítkách let vrátila do rodného města, o kterém jsem napsala před pár lety soubor vzpomínek nazvaných Blues ukřižovaného města. Impulsem k návštěvě byla zejména pro mě nová informace o tom, že na kopci nad městem vznikla v roce 2004 zajímavá stavba, nazvaná Kamenný strom života. Když jsem na internetu narazila na fotografie a půdorys stavby, padly všechny závory, které mě od ukřižovaného města celé dlouhé roky dělily, a já jsem se musela vydat na cestu.

část Kamenného stromu života na Dýmníku


Když jsem se prošla mezi vztyčenými starými žulovými překlady, tak mi bylo okamžitě jasné, jak budu v šití Peška pokračovat - zopakuji na quiltu část dvojité hvězdy, tvořící Kamenný strom života.



Závěrečné olemování už vyplynulo samo a uzavřelo quilt, který pro mě znamená mnohem víc, než jen splněný sen zorganizovat a úspěšně dokončit Peška.



Hotový top, který jsem nazvala Kamenný strom života, si ale musel na dokončení pár měsíců počkat. Jednak jsem si musela uvolnit ruce a ušít pár slíbených dek pro Deky z lásky, ale zejména jsem si musela na tohle šití uvolnit hlavu.



Quiltovala jsem mnoho večerů a každý steh jako by stvrzoval všechna duchovní propojení tohoto quiltu; ta, o kterých jsem mluvila, i ta, která si ponechám v tajnosti.





quiltování možná lépe vynikne z rubové strany


Quilt má rozměry 144 x 144 cm a je věnován vzácnému člověku, který nedávno odešel do krajů za Duhou. 



Fotografie Kamenného stromu života na Dýmníku a další odkazy naleznete v albu na rajčeti - tady.

Vzpomínkový cyklus Blues ukřižovaného města naleznete tady. (Je třeba jít zpátky na začátek vzpomínek, jako první se totiž nabízí úplný závěr cyklu.)

5 komentářů:

  1. To je nádhera!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké. :) Taky jsem ten strom života viděl, ale musím říct, že mám raději ty tradičnější než tyhle modernismy a abstrakce. Ale tak samozřejmě je to každého věc, jak si to udělá a jak k tomu přistupuje. :) Já mám doma taky jeden hodně moderní od jednoho známého a pak klasický genealogický, který jsem si dělal sám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu na mém blogu i za vaše komentáře, jsou pro mě důležité. Vave